Drømmeboblene som treffer overflaten

Selv for de av oss som er over snittet interessert i drømmer, så er det ikke alltid at hukommelsen spiller på lag med oss.
Noen ganger husker man bare små fragmenter eller bruddstykker av en drøm.
Litt sånn som vrakgods fra havarerte skip som kommer inn fra havet med tidevannet. Men akkurat som med vrakgods, så inneholder disse fragmentene noen ganger skjulte skatter.
For min egen del så har det blitt viktig å også skrive dem ned, for å ta vare på de potensielle skattene. Drømmefragmenter kan være like verdifulle som lange drømmer.

Så hvorfor skal du skrive dem ned?

Alt av drømmer du ikke skriver ned vil etterhvert forsvinne fra hukommelsen din. Dette, tror jeg, gjelder enda mer for våre små drømmefragmenter og -bruddstykker.
Hvis du overhode skal kunne bruke dem til noe, så må du gi dem et hjem. En notatblokk, på mobilen din, hva som helst som fungerer for at du skal huske dem.

Ofte, når jeg skriver dem ned, så fører det til at jeg husker MER av drømmene mine ut fra fragmentene.
Det kan være med en gang, noen timer senere, selv dager og i sjeldne tilfeller også uker senere. De blir de mentale knagger som hjernen min kan bruke for å kunne huske mer.

Hvis du sliter med å huske drømmene dine, så er fragmentene iallfall NOE. Du møter ikke et totalt tommerom når du forsøker å gjenkalle drømmene dine. Og flere fragmenter blir fort til sammenhengende sekvenser av en drøm. Sneballen som begynner å rulle, vettu.
Så jeg tror det aldri er helt bortkastet. Og det selv om det eneste du klarer å huske er en følelse fra drømmene dine.
Drømmer er drømmer. Ingen grunn til å diskriminere. 🙂

Symbolene som opptrer i fragmentene er også viktige, tror jeg.
For la oss si at du i løpet av en periode KUN husker fragmenter.. det skjer med meg nå for tiden. Jeg husker fragmenter.. men fint lite annet.
Da blir det du husker ekstra viktig.. for disse små blippene.. må symbolisere noe viktig, siden de klarer å bryte gjennom barrieren til hukommelsen din.

På samme måte som det å skrive ned «vanlige» drømmer er et hjelpemiddel til å se dine egne mønstre og tendenser i livet, så er fragmentene nøyaktig det samme. De hjelper deg, på samme måte som fulle drømmer, å se hva du jobber med emosjonelt og mentalt for tiden.

En fordel med fragmenter er at det er ikke veldig mange symboler du trenger å forholde deg til. Det er som om hukommelsen gir deg stikkord.. istede for hele historier. Som om noen har tatt notater for deg, og gir deg det viktigste i et kort sammendrag. Så ikke ignorer dem bare fordi de ikke kommer med omfattende handlinger i kjølvannet.

Spesielt også dersom det er samme symbol som gjentar seg.

Eksempel:
Du drømmer om vinter i mange ulike former.

  • Natt 1: Du husker at du var i et snøkledt landskap, og det var mørkt
  • Natt 2: Du husker at du var kald, og var kledt i vinterklær
  • Natt 3: Du ser ut på en snestorm fra innsiden av et hus, men er ikke påvirket av den selv
  • Natt 4: Noen kommer inn døren, og det er vinter utenfor.

Alle disse drømmene har vinter som tema. Sne er vann som er frosset.. men ikke helt til is. Vann har en tendens til å representere følelsene våre i drømmer. Da er det verdt for deg å se på ditt eget liv.. hva er det du gir en kald skulder? Hva er det du ikke vil vedkjenne deg, som er i ferd med å piske opp en storm?

Det er korte fragmenter, men det vil likevel fortelle deg at du trenger å ta tak i noe.

Jeg har selv slike fragmenter.

  • For tiden drømmer jeg ofte – og husker – fragmenter av det å kjøre bil/båt/fly/annet fartøy.
  • Jeg har drømmer om å gå opp og ned trapper, eller å ta heiser.
  • Jeg har drømmer om å gå forbi ulike butikker, uten å fatte noen spesiell interesse for noen av dem.

Det er det hele jeg husker.
Fartøyer = bevegelse. Så drømmefragmentene mine snakker om å bevege seg fremover i livet. Hvilket fartøy sier noe om hastigheten. Det kan handle om noe jeg holder på å lære meg, og hastigheten jeg lærer dette i.

Det å gå opp og ned trapper kan sees på som å bevege seg mellom de ulike nivåene i ens egen personlighet. Det samme gjelder for heiser, (eller det å klatre i fjell, gå i oppoverbakke etc).

Butikker er – for meg – mitt syn på det materialistiske. Det har aldri fått noen stor oppmerksomhet fra meg. Men det kan være drømmene også forsøker å hinte om at det er noe jeg bør anskaffe meg.

Mulighetene er mange, og det er opp til meg å «lete» meg frem til riktig tolkning. Når man gjør dette på en regelmessig basis, så blir man bedre og bedre til det. Og man skjønner fortere hva enkelte symboler og følelser i drømmer betyr, kjappere. Det er som all annen trening. Det du øver på, blir du god til.

Fragmenter er brilliante her. For her får du enkeltvise symboler å forholde deg til. Ikke et helt hav av symboler.
Det er et hjelpemiddel for å trene deg i å huske og forstå drømmene dine.

Jeg tror det er derfor jeg går gjennom en periode med å huske kun fragmenter. For jeg har vært lat i det siste året med å notere ned og fokusere på drømmer. Og den «mentale muskelen» har ikke vært trent på en god stund.
Jeg har begynt å skrive dem ned igjen. Drømmene mine. Mine små bobler som kommer til overflaten av hukommelsen min. Og jeg begynner allerede.. etter noen uker, å se mønstrene komme frem. Det er et steg i riktig retning.

Og det er en enklere innfallsvinkel enn å skulle tolke hele drømmer. Derfor kan det være en idè, dersom du husker litt lange drømmer, å plukke deg ut noen enkeltsymboler.. og behandle dem som fragmenter. Og forsøker å finne en mening i dem – først, hvis du ikke er vant til å forholde deg til drømmer.
Ikke gi opp dersom du føler at alt bare er et usammenhengende rør. Før eller siden vil du få et eureka-øyeblikk. Og for min del, så er det disse som gjør at jeg fremdeles finner drømmer fascinerende og ønsker å lære meg mer om dem. 🙂