Karasvana

-Tankestrømmer-

Lucide drømmer

Det er et fenomen som på engelsk kalles for «Lucide drømmer». Det beste ordet eller uttrykket jeg har funnet på norsk er «klare drømmer.»

Det består i hovedsak av at du er klar over at du drømmer – mens du drømmer.
Dvs at du tar den du er når du er våken – med deg inn i drømmeverdenen.
Og det kan være.. utfordrende.. til sine tider.
Og veldig underholdende, hvis man er innenforstått med hvilke muligheter det gir en.
Både til å lære om seg selv, men også det å bli underholdt.
Du skal ikke kimse av en veldig god drøm. Den kan løfte deg oppover hva humør angår i lang tid i etterkant.

Noen eksempler fra mine egne opplevelser:

Eksempel 1:
Jeg ble lucid midt i en drøm, og bestemte meg for å se om jeg kunne fly. Endte opp med å duppe i lufta over en rosa-beige-aprikosfarget gresseng. Det var en veldig idyllisk scene og jeg var i godt humør i lang tid i etterkant pga den drømmen.

Eksempel 2:
Jeg bestemte meg for å hoppe ned fra en STOR høyde, og lande som en superhelt på bakken. Det slo opp en sjokkbølge i bakken etter landingen min. Dritkult 🙂

Eksempel 3:
Jeg ville sjekke om jeg kunne putte hånden gjennom et vindu en gang, uten å knuse det. Glasset var som et slags plasmamateriale, som jeg kunne putte hånden gjennom. Minnet om scenen fra The Matrix, der Neo putter hånden bort på et speil, og speilet blir «hengende fast» i han. Akkkurat slik faktisk, bare med glass, og ikke speil. Og jeg ble ikke overmannet av glasset, men den armen og hånden som var i kontakt med glasste, ble til glass mens jeg holdt hånden gjennom vinduet.

Eksempel 4:
Jeg har blitt lucid, for bare å fokusere på at jeg ikke må bli for ivrig, for da våkner jeg. Så jeg fikk ikke gjort noe annet enn å se på hendene mine, (en av de anbefalte teknikkene for å holde på og oppnå luciditet).

Eksempel 5 – alle disse fra samme drøm:
Jeg har klart å fly når jeg ville det selv
Jeg har påkalt personer jeg ville samhandle med, og de dukket opp
Jeg har sjekket om jeg fikk puste under vann, det kunne jeg.
Jeg har bestemt meg for å drømme om et bestemt sted, og drømmen endret scenario til det stedet.

Dette er noen få eksempler. Men det beviser for meg at dersom man kan klare å lære seg opp til å samarbeide bevisst med drømmene sine, så kan man oppnå ganske mye spennende.

Men det krystallklare øyeblikket i drømmenes kaotiske verden, der jeg innser «wow, dette er en drøm!» er nesten magisk. Plutselig er jeg Alice i Eventyrland, som får være med på noe som ingen andre enn jeg selv får oppleve.

Jeg har laget meg 3 personlige markører som forteller meg at dette er en drøm. Fokuserer jeg ofte nok på disse markørene, så dukker de opp i drømmene mine. Og gjør meg obs på at dette er en drøm, og ikke den våkne virkeligheta.

Det som har fungert best for min del er å se ned på hendene mine, og spørre «er dette en drøm?». Noen ganger trenger jeg ikke spørre engang. Og hvis det er en drøm, så dukker røde, selvlysende tatoveringer opp på hendene og armene.

Det fungerer ikke for alle. Selvsagt. Vi har alle ulike mekanismer. Andre mennesker har sine drømmemarkører:

Jeg leste om en som brukte en person han kjente – fra fortiden – som markør. Han visste at hver gang han så henne, så var det en drøm. Så hver gang hun dukket opp, så ble han klar over at han drømte.
Jeg har lest om folk som forsøker å stikke fingeren gjennom hånden, og på den måten bli klar over at de drømmer.

Det er om å gjøre å plukke sitt symbol.
Hva er usannsynlig for deg, mht at det kan opptre i den våkne virkeligheta?

Noe som gjør at du stusser? Sjekk drømmene dine.
Er det et symbol som går igjen? Som ikke er direkte koblet til den våkne virkeligheta?

Men det aller beste du kan gjøre, er å legge deg til vanen om å spørre seg selv, mens du er våken, «drømmer jeg nå?», og deretter se rundt deg etter tegn på at du er i en drøm.
Denne vanen vil sive inn i drømmementaliteten din, og etterhvert vil denne sjekken dukke opp oftere og oftere i drømmene dine også. Derfor er det viktig å ha et symbol man sjekker etter hver gang.
Det kan være hva som helst. Det er helt opp til deg. Og hvor mange du har er også helt opp til deg.

Det er det fine med dine egne drømmer. I bunn og grunn er det KUN du som bestemmer.

Jeg jobbet litt med å få innarbeidet røde-tatoverings-symbolet selv. Ville egentlig ha rosa, lodne elefanter, aller helst med vinger. Det hadde vært sabla morsomt. Men neida, det er ikke den kjipe hjernen min med på.
En gang, mens jeg øvde meg på rosa-elefanter, så dukket det istede opp en fyr som stod og glodde på meg med en irritert mine.. helt til jeg skjønte at det var en drøm.
Helt ukjent fyr. Bare veldig tilstede.

Ble ikke så veldig begeistret for den. Så jeg ga opp de rosa elefantene, og brukte tatoveringer istede. Funket mye bedre.

Det siste eksemplet jeg har tenkt å komme med, iallfall i dag, er da jeg forsøkte meg på å «sovne av inn i en lucid drøm.» Det gikk både som planlagt, og ikke helt som planlagt.

Her er tankegangen at du skal fokusere på å ha lucide drømmer allerede fra du sovner av.
Så jeg så for meg at jeg stod foran ei dør. Stor tredør. Og var klar til å ta borti håndtaket. Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle ta i håndtaket før jeg faktisk hadde sovnet av.

Som tenkt, så gjort. Det fungerte faktisk. Jeg var helt klar over at jeg drømte.
Jeg gikk gjennom en lang korridor, og først så var jeg overbevist om at det hadde feilet, og at jeg ikke kom til å se noe annet enn den lange korridoren. Men etter en liten stund å åpnet den seg opp til en stor resturant.
Men da fikk jeg øye på en ukjent mann som stod og stirret alvorlig på meg.
Og jeg fikk en ekkel følelse av at han ikke var … en drømmefigur.
At det var et annet menneske – en annen drømmer – som var INNE I MIN DRØM.
Det var så ekkelt at jeg bråvåknet av den. Etter det har jeg ikke prøvd den igjen.

Men det fikk meg til å lure på… kan «delte drømmer» forekomme? Der flere drømmere er i samme drømmescenario, på samme tid? Det håper jeg virkelig ikke. Jeg vil ha drømmene mine for meg selv. Lucide eller ikke.

Det er stengt for kommentarer.