Karasvana

-Tankestrømmer-

Eksploderende hode syndrom

Har du noensinne hørt om «eksploderende hode syndrom»?

Det er noe jeg har opplevd flere ganger. Heldigvis ikke på en regelmessig basis, for jeg rykker til hver gang det skjer.

Jeg oppfatter det ikke som noe farlig, selv om forskere tror det også kan være relatert til andre søvnforstyrrelser.

Derfor det er verdt å merke seg at hvis man har andre søvnforstyrrelser i tillegg til slike opplevelser, så kan de ha en sammenheng.

For min del skjer det alltid før jeg har sovnet helt av, i innsovningsfasen.

Jeg oppfatter et kraftig drønn.. og kan føle «sjokkbølgen» etter en eksplosjon eller noe liknende. Men bare inni hodet et sted.

Jeg hører egentlig ingenting, ikke med ørene i det minste. Men senteret i hjernen som gir tilbakemelding om lyd, lager lyden for meg.

Jeg er veldig klar over at det ikke er en lyd fra utsiden, så underlig som det enn kan virke. Men lyden vekker meg likevel, og forstyrrer innsovningsfasen min.

Og siden jeg ikke er av de aller flinkeste når det gjelder å komme meg til sengs til en fornuftig tid, så er det litt uheldig at hjernen min vekker meg når jeg faktisk forsøker å sove, ved å late som om den hører lyder.. når vi begge vet at det overhode ikke er tilfelle.

Forskere vet per dags dato ikke helt konkret hva det kommer av, men de har noen få forslag.

Dette er f.eks:

  • stress
  • andre søvnforstyrrelsesdiagnoser
  • noe medisinsk (altså at noe faktisk er galt i kroppen et sted)

Det er noen elementer som forteller deg hvorvidt det du opplever er eksploderende hode syndrom, eller ikke. Disse elementene er noe av det som beskriver fenomenet:

  • Du oppfatter en kraftig lyd rett før du sovner av eller våkner, men du er klar over at den ikke kommer fra «utsiden» av hodet ditt.
  • Lydene får deg til å hoppe til, fordi du blir skremt av den plutselige «lyden»
  • Du opplever ingen smerte i forbindelse med disse lydene.

Her er det verdt å merke seg at dersom du opplever smerte i kjølvannet av disse lydene, så må du komme deg til lege så kjapt som mulig.

Disse beskrivelsene har jeg hentet fra: http://sleepeducation.org/sleep-disorders-by-category/parasomnias/exploding-head-syndrome/overview-facts fra Sleepeducation.org

Jeg tenker som så at så lenge de ikke er forbundet med smerte, og jeg ikke har dette på noen regelmessig basis, så er det ikke noe å bekymre seg over.

Jeg skriver ned drømmer og søvn-relaterte opplevelser i en journal, så jeg vet at sist gang jeg opplevde det var for noen år siden. Så ofte er det ikke.

Jeg tror jeg ville blitt bekymret hvis frekvensen økte.

Og som sagt, hvis du er en som opplever dette, og det følger fysisk SMERTE med lyden, så kom deg til lege med det samme!

Utover det så blir ikke jeg bekymret.

Litt irritert når det vekker meg, men ikke mer enn det.

Jeg finner alt av søvn- og drømmefenomen fascinerende. Så jeg blir mer nysgjerrig heller enn noe annet.

Det er stengt for kommentarer.